
Korte samenvatting maatregelen regeerakkoord Rutte-III
Via de AWVN geven wij u een korte samenvatting van de maatregelen uit het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van kabinet Rutte-III.
Via de AWVN geven wij u een korte samenvatting van de maatregelen uit het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van kabinet Rutte-III.
Nu de pensioenleeftijd naar achteren is verschoven, wordt het voor oudere werknemers in zware beroepen moeilijker om tot de pensioendatum door te werken. Dit resulteert niet zelden in vroegtijdige ziekmelding en (al dan niet gedeeltelijke) instroom in de WIA. Naast het feit dat iedereen zijn pensioengerechtigde leeftijd in goede gezondheid wil bereiken, kost het de sector veel geld als werknemers langdurig uitvallen en in de WIA belanden.
PERSBERICHT
Gouda, 24 oktober 2017
Nieuwe cao voor het Bakkersbedrijf
Op 23 oktober 2017 hebben CNV vakmensen, NBOV en NVB overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor het Bakkersbedrijf. Helaas heeft de achterban van het FNV het eindresultaat afgewezen. NBOV, NVB en CNV Vakmensen betreuren dat zij niet tot overeenstemming hebben kunnen komen met de vier partijen.
Graag attenderen wij u in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:
Op 13 tot en met 15 november vindt de driedaags ‘Whole Grain Summit 2017’ plaats in Wenen, Oostenrijk. Tijdens deze summit wordt informatie over teelt en technieken, communicatie en wetgevingsissues, voeding en gezondheid en nog vele andere onderwerpen inzake graan, gepresenteert en in workshops interactief besproken. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.wholegrainsummit.com.
Bakkerijen worden geconfronteerd met verschillende analyseresultaten, van bijvoorbeeld zout op droge stof. Zo zijn er bakkerijen en een grondstofleverancier die zien dat de eigen natriumanalyse uitkomsten niet overeen komen met de analyses uitgevoerd door hun klanten (retail en bakkerijen), hier is sprake van vergelijkbare natriumbepaling, maar wel een verschil in uitvoerende laboratoria. Daarnaast hebben NVB leden n.a.v. de NVB zoutmonitor, uitgevoerd door NBC, een contra-analyse laten uitvoeren door een ander laboratorium, dan het lab dat de monsters uit de zoutmonitoring analyseert. Hier werd een aanzienlijk verschil in de hoeveelheid droge stof gezien, doordat er verschillende bepalingsmethoden werden gebruikt.
De Europese Commissie heeft op 13 juli 2017 een herziene richtsnoer gepubliceerd inzake allergenen declaratie. De uitleg wordt ondersteund met praktische voorbeelden.
NVWA heeft haar interpretatiedocument met betrekking tot Verordening (EG) nr. 2073/2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen, in september 2017 aangepast. In informatieblad 85 wordt een aantal teksten uit de Europese Verordening toegelicht, met name voor die onderdelen waar meerdere interpretaties mogelijk zijn. Het betreft geen vervanging van de verordening, omdat niet alle onderwerpen uit de wetgeving worden behandeld. Indien u vragen heeft over de toepassing van microbiologische criteria kunt u contact opnemen met NVB.
Elf deelnemers hebben vier dagen de training Toppraktijk van de Nationale Bakkerij Academie gevolgd. Een training waarin kennis, bewustwording en keuzes maken in het bakproces centraal staan. “Ik heb het geleerde meteen uitgeprobeerd in ons bedrijf”, Rik van Amersfoort ( Bakkersland Hedel BV).
De afgelopen maanden is brood het thema geweest op de website www.nederlandvoedselland.nl. Dit dialoogplatform is een initiatief van de FNLI. Het thema heeft goed gescoord en heeft geleid tot constructieve dialogen.
Sinds vorig jaar kan elke werknemer van 60 jaar en ouder meedoen met de vitaliteitsregeling. Om makkelijker het pensioen te kunnen halen gaan werknemers 80% werken, ontvangen zij 90% salaris en bouwen 100% pensioen op.
Via deze weg informeren wij u over de ontwikkelingen op het gebied van brand in de voedingsindustrie. In de afgelopen jaren is de industrie met verschillende grote branden en onderbrekingen geconfronteerd. De marktvoorwaarden van de verzekeringsmarkt voor de voedingsindustrie veranderen daardoor aanzienlijk. Als gevolg van de negatieve resultaten in de verzekeringsindustrie hebben verzekeraars de risicocapaciteit verminderd. Andere verzekeraars trekken zich zelfs volledig terug uit de voedingsindustrie.