Nieuws

Leden nieuws

Zevende landelijke zoutmonitoring in brood uitgevoerd

In opdracht van het NVB Bestuur heeft NBC de zevende landelijke zoutmonitoring in brood uitgevoerd. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode van februari tot en met mei 2016, waarna in tijdens de NVB ALV in mei de resultaten zijn gepresenteerd. Conclusie van de monitor is dat de gehele sector (industrie en ambacht) met een gewogen gemiddelde van 1,73% NaCL op droge stof voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en brood.

Lees verder »
Leden nieuws

Analyse zoutonderzoek The Lancet

In het wetenschappelijke tijdschrijft The Lancet is een artikel gepubliceerd waarin geconcludeerd werd dat een hoge zoutinname de kans op hart- en vaatziekten en overlijden bij mensen met een gezonden bloeddruk niet verhoogt. Bij de ALV van de NVB is dit onderzoek al kort ter sprake gekomen bij bespreking van de resultaten het zoutmonitoringsonderzoek. De resultaten van het onderzoek in The Lancet staan haaks op de huidige voedingsadviezen die stellen dat de zoutinname juist verminderd moet worden. Diverse organisaties en wetenschappers hebben hun kritiek geuit bijvoorbeeld op de methodiek van het onderzoek. Hoeveelheid zout verlagen in voedingsmiddelen blijft wat betreft de NVB een aandachtspunt mede omdat de huidige adviezen gebaseerd zijn op algemeen wetenschappelijk bewijs.

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:
• Flits 41 – Jaarverslag NVWA 2015: eerste resultaten verbeterd toezicht
• Flits 43 – Terugblik op FNLI-bestuursvergadering 3 juni 2016
• Flits 45 – Klacht tegen Lidl: Reclame Code Commissie stelt FNLI in gelijk in hoger beroep

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl

Lees verder »
Leden nieuws

Normen gewasbeschermingsmiddelen bij krenten/rozijnen

De Europese Commissie heeft in Verordening 2016/60 de normen (Maximale Residue Limieten ofwel MRL’s) voor residuen van het gewasbeschermingsmiddel Chlorpurifos in bepaalde gewassen verlaagd. Deze lagere MRL’s gelden vanaf 10 augustus 2016 voor diverse gewassen. 

Lees verder »
Leden nieuws

Drempelwaarden allergenen – NVWA beleid

Bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA heeft advies uitgebracht aan de NVWA, Minister Schippers en Ministerie van Economische Zaken. In dit advies worden zogenoemde -voorlopige- reference doses genoemd voor verschillende allergenen. Hiermee kan een risicobeoordeling uitgevoerd worden. 

Lees verder »
Leden nieuws

Start campagne verkiezing Leerbedrijf van het Jaar 2017 Bakkerij

Deze week start de campagne voor de verkiezing Leerbedrijf van het Jaar 2017 Bakkerij. De verkiezing is een initiatief van de sociale partners en wordt uitgevoerd door de Nationale Bakkerij Academie. Alle erkende leerbedrijven worden opgeroepen zich voor deze verkiezing aan te melden en daarmee het belang van leren in de beroepspraktijk te benadrukken.

Lees verder »
Leden nieuws

Verslag bestuursvergadering juni 2016

Tijdens de laatste bestuursvergadering voor de zomerperiode heeft het bestuur een aantal zaken besproken. Het volgende kwam aan de orde: uitzending Zembla, Handboek Stofbeheersing en de CAO onderhandelingen.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

De nieuwe werkelijkheid

In juni 2016 werd de voorgenomen overname van Bakkersland door Borgesius bekend gemaakt. Daarmee ontstaat een grote nieuwe speler op de Nederlandse broodmarkt.

Lees verder »

Bakkerskolos belooft beter brood

In een interview met Distrifood met een aantal mensen uit de bakkerijwereld wordt in gegaan op de consequenties van de overname van Bakkersland door het familiebedrijf Borgesius uit Stadskanaal. 

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Na jaren van daling groeit broodverkoop weer

Na jaren van achteruitgang wordt in Nederland weer meer brood verkocht. In de eerste vier maanden van 2016 steeg de omzet in de supermarkten met bijna 2 procent. Dat is sinds 2012 niet meer voorgekomen. Marktonderzoeker IRI spreekt van een ‘opmerkelijke kentering’.

Lees verder »