Nieuws

Markt en Ondernemerschap

De nieuwe werkelijkheid

In juni 2016 werd de voorgenomen overname van Bakkersland door Borgesius bekend gemaakt. Daarmee ontstaat een grote nieuwe speler op de Nederlandse broodmarkt.

Lees verder »

Bakkerskolos belooft beter brood

In een interview met Distrifood met een aantal mensen uit de bakkerijwereld wordt in gegaan op de consequenties van de overname van Bakkersland door het familiebedrijf Borgesius uit Stadskanaal. 

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Na jaren van daling groeit broodverkoop weer

Na jaren van achteruitgang wordt in Nederland weer meer brood verkocht. In de eerste vier maanden van 2016 steeg de omzet in de supermarkten met bijna 2 procent. Dat is sinds 2012 niet meer voorgekomen. Marktonderzoeker IRI spreekt van een ‘opmerkelijke kentering’.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Persbericht NVB n.a.v. Zembla uitzending

Woensdag 8 juni 2016 is  Zembla in haar uitzending ingegaan op de situatie m.b.t. de arbeidsomstandigheden in de brood- en zoetwarenbakkerijen van Nederland. En dan in het bijzonder over de vermeende rol  die de FNV hierin zou hebben gehad. 

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:

  • Flits 38 – Doe mee met de Week van de Levensmiddelenindustrie 2016!
  • Flits 39 – Europees Parlement stemt voor verplichte herkomstetikettering
  • Flits 40 – Uitnodiging stakeholderdialoog technologie en verduurzaming in agrifoodketen
Lees verder »
Leden nieuws

Eindrapportage duurzame palmolie

De Task Force Palmolie heeft haar eindrapportage  gepubliceerd. Palmolie is de meest geproduceerde en gebruikte plantaardige olie ter wereld. De palmolie dat de levensmiddelenindustrie in 2015 verwerkte is voor 84% duurzaam. Dit is een goede stap in vergelijking met eind 2011 waar het nog 30% betrof.

Lees verder »
Leden nieuws

UV-behandeld brood toegestaan als nieuw levensmiddel

Met een uv-behandeling van bakkersgist kan ergosterol worden omgezet in vitamine D2. Verwerking van dit ingrediënt in brood is door de Europese Commissie toegestaan. De vergunning hiervoor vindt u in het Uitvoeringsbesluit (EU) nr. 2016/398. Het uv-behandeld brood, mag maximaal  3 μg vitamine D2 per 100 g bevatten en moet voldoen aan de specificatie zoals opgenomen in de bijlage bij het besluit en aan de regels voor de toevoeging van onder ander vitamines aan levensmiddelen (Verordening (EG) nr. 1925/2006). Op het etiket moet worden vermeld: ‘bevat door middel van uv-behandeling geproduceerde vitamine D’. 

Lees verder »
Leden nieuws

Wijziging bijlage II Levensmiddelenadditievenverordening

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft propionzuur  (E281), calciumpropionaat (E282) en kaliumpropionaat (E283) herbeoordeeld. Daarbij is de aanvraag voor een uitbreiding van het gebruik van calciumpropionaat (E282) als conserveermiddel  in tortilla’s goedgekeurd. In Verordening (EU) nr. 2016/683  leest u de wijzigingen die naar aanleiding hiervan zijn doorgevoerd.

Lees verder »
Leden nieuws

Zevende landelijke zoutmonitoring

De 7de landelijke zoutmonitoring is in opdracht van NVB uitgevoerd, in de periode van februari tot en met april 2016 heeft de bemonstering plaatsgevonden. De sector voldoet met 1,76% NaCl op droge stof aan het Warenwetbesluit Meel en brood. De overige conclusies uit deze monitoring zijn leest u in dit artikel.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

FutureProef: Week van de Levensmiddelenindustrie

Vorig jaar organiseerde de FNLI voor het eerst FutureProef: Week van de Levensmiddelenindustrie. In Noord-Nederland openden levensmiddelenfabrikanten hun deuren voor middelbare scholieren (zie o.a. Flits 87, 2015). Na dit eerste succes rolt de FNLI dit initiatief in 2016 uit in drie regio’s: regio Noord, regio Rijnmond en regio Ede-Wageningen. U kunt uw bedrijf vanaf nu aanmelden om deel te nemen aan FutureProef 2016!

Lees verder »
Product en Proces

Een training voor en door toppers

In september start de training “Topclass” in Wageningen. Een training voor broodbakkers uit het ambacht en de industrie, die meer willen weten over grondstoffen, kneden, rijzen, bakken, structuur en smaak? Voor broodbakkers die zich willen ontwikkelen en niet alleen diepgaande kennis willen opdoen over de productie van grootbrood en kleinbrood, maar ook zelf willen ervaren hoe het beter kan? Kwaliteit en verdieping zijn de rode draad door deze training.

Lees verder »