Nieuws

Markt en Ondernemerschap

Nieuwe aanpak imago brood

Het volume van brood staan onder druk en populaire boeken als Broodbuik en de Voedselzandloper, waarin zelfs gewaarschuwd wordt voor het eten van brood, maken het er voor de branche niet makkelijker op. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) toont zich strijdlustig en bereidt een tegenoffensief voor.

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Voorstel vermelding glutenvrij of laag in gluten

Op 13 juni jl is een voorstel van de Commissie betreffende vermelding ‘glutenvrij’ of ‘zeer laag glutengehalte’ in  het PCVD (Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid) besproken. De regels voor vermelding van  ‘glutenvrij’ of ‘zeer laag glutengehalte’ worden het voorstel overgezet van de regelgeving voor voeding voor specifieke doeleinden naar de Verordening voedselinformatie voor consumenten.

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Herziene versie Meldwijzer NVWA gepubliceerd

Bedrijven zijn verplicht om levensmiddelen die een risico met zich meebrengen voor de veiligheid en de gezondheid van de consument te melden bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De Meldwijzer NVWA is een hulpmiddel om te beoordelen of sprake is van een mogelijk risico en of dit gemeld moet worden. De NVWA heeft de meldwijzer aangepast om meer inzicht te krijgen in de aanwezigheid van onveilige levensmiddelen in de keten en in het bijzonder om potentieel onveilige grondstoffen/hulpstoffen te lokaliseren.

Lees verder »
Leden nieuws

NVB Zoutproject – Update

In de nieuwsbrief van mei heb ik u al geïnformeerd over het NVB Zoutproject. Begin april is het Nederlands Bakkerij Centrum in opdracht van de NVB gestart met een onderzoek naar zoutreductie in brood. In dit onderzoek wordt een antwoord geformuleerd op de vraag: Welke verdere zoutverlaging in brood is mogelijk in de in

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

7.500 banenplan afspraak in Sociaal Akkoord.

Met de afspraken uit het Sociaal akkoord en de Participatiewet op komst, moeten werkgevers ruimte maken voor mensen met een arbeidsbeperking. AWVN heeft een adviestraject ontwikkeld om bedrijven op weg te helpen.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Strengere eisen aan uitzendbureaus

De Inspectie SZW, de Belastingdienst en het UWV gaan de uitzendbranche gerichter controleren. Het speciale interventieteam AMU blijft ook na dit jaar actief. Ook de sector zelf neemt maatregelen tegen malafide uitzendbureaus. De toetsing voor het keurmerk wordt onafhankelijker en de lat om een certificaat te krijgen komt hoger te liggen. Naleving van de cao wordt een belangrijk onderdeel van het keurmerk. Als bureaus zich niet aan cao-afspraken houden, krijgen ze geen certificaat. Dit heeft minister Asscher van Sociale Zaken (SZW) mede namens staatssecretaris Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Lees verder »
Leden nieuws

Verslag bestuursvergadering NVB juni 2014

Tijdens de bestuursvergadering van 10 juni is in het kort de ALV van mei jl. besproken en zijn de conceptnotulen vastgesteld. Deze zijn inmiddels naar de 1e contactpersonen van de leden van de NVB verstuurd. Ook zijn de actiepunten benoemd en verder opgepakt.

Lees verder »
Leden nieuws

Uitkomsten onderzoek Fysieke Arbeid in Industriële Bakkerijen

Begin van dit jaar heeft de NVB een onderzoek laten uitvoeren naar de stand van zaken met de Fysieke Arbeid in Industriële Bakkerijen in Nederland. In dat onderzoek bij een twintigtal bakkerijvestigingen zijn de verschillende afdelingen bekeken door de firma STEP. Hierbij is grondig onderzoek gedaan naar de fysieke belasting die medewerkers ervaren bij de dagelijkse werkzaamheden.

Lees verder »