
Aanduiding volkoren voor bakkerswaren
De aanduiding ‘volkoren’ voor brood is Warenwettelijk geregeld, dit geldt niet voor bakkerswaren zoals koek, beschuit, crackers, etc . In dit artikel leest u hier meer over.









De aanduiding ‘volkoren’ voor brood is Warenwettelijk geregeld, dit geldt niet voor bakkerswaren zoals koek, beschuit, crackers, etc . In dit artikel leest u hier meer over.

Zowel de NVWA als het RIVM publiceerde onlangs de monitoringsrapporten in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling inzake zout, verzadigd vet en suikerreductie. Het Akkoord bevat doelen voor 2020 om per productcategorie het zout en energie (suiker en verzadigd vet) te verlagen.

Medio april heeft het Bestuur van NVB het door de Werkgroep Kwaliteit opgestelde standpunt inzake ‘volkorenbrood’ goedgekeurd. Hierin stellen we als NVB vast dat: alle graanbestanddelen waarmee het volkorenbrood bereid of gedecoreerd is en welke als ingrediënt toegepast worden, volkoren moeten zijn. Met betrekking tot deze eis is in de NVB position paper een toelichting gegeven op de (eventueel) aanwezige bestanddelen van een volkorenbrood, inclusief een toegestane uitzondering voor decoraties. De position paper is toegevoegd aan de overige NVB standpunten op: https://www.nedverbak.nl/standpunten.htm.

April is een roerige maand geweest op het gebied van de cao ontwikkelingen in bakkerijland. Een ultieme poging van werkgeversorganisaties (NVB en NBOV) om tot een cao te komen mislukte op 11 april doordat het FNV niet op kwam dagen. Daardoor werd dat formele overleg afgelast. Dit vonden de werkgeversorganisaties een zeer teleurstellende ontwikkeling

De werkgeversorganisaties in het Bakkersbedrijf (NVB en NBOV) zijn zeer teleurgesteld over de houding van met name de FNV in het onderhandelingstraject voor een nieuwe CAO in de branche. Doordat de FNV is weggebleven van het formele overleg op 11 april jl, is er geen CAO tot stand gekomen. Met alle gevolgen van dien voor de werknemers.

Vorig jaar heeft de FNLI een dialoogplatform gelanceerd om meer met kritische consumenten, journalisten en foodbloggers in contact te komen. De reden hiervoor is het lage vertrouwen van de Nederlandse consument in de levensmiddelenindustrie. De NVB is bij de oprichting van het platform Nederland Voedselland betrokken. Vorige week werden de eerste resultaten bekend gemaakt.

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:
Flits 22 – Save The Date Keten-Kennis-Dag over Duurzamer Diervoeder
Flits 24 – Uitnodiging tot deelname ronde tafel gesprek Innovatie op 18 april
Flits 25 – Reactie FNLI op initiatief voedingswaarde-etikettering met kleurcodering
Flits 26 – Analyse synergiemogelijkheden voor verladende FNLI-leden
Flits 27 – Herziening EU Controle Verordening nieuwe regels toezicht NVWA
Flits 28 – Informatie NVWA over Braziliaans vlees
Flits 29 – Meld u aan voor FutureProef Week van de Levensmiddelenindustrie 2017
Flits 32 – Retail schroeft eisen tot beheersing versleping allergenen op
Flits 31 – Duurzaamheidsrapportage laagdrempelige workshop-serie – Meld u nu aan
Nieuwsbrief 3 –Terugblik Voedsel Verkiezingsdebat; Themadag Voedselcontactmaterialen; Keten-Kennis-Dag Duurzamer Diervoeder

Speciaal voor NVB leden selecteren wij verschillende interessante bijeenkomsten. In dit artikel leest u meer over:
– Themabijeenkomst veilig gebruik voedselcontactmaterialen (11 mei)
– C&E Spring Meeting in Amsterdam (van 19 tot en met 21 juni)

KPMG heeft in opdracht van Actal een inventarisatie gemaakt – op basis van gesprekken met brancheverenigingen – van mogelijke voorbeelden van regeldruk door transparantieverplichingen. Zo ook in de levensmiddelenindustrie. In hoofdstuk 3.5 leest u onder meer over de regeldruk binnen de levensmiddelenindustrie. Producten ervaren bijvoorbeeld veel regeldruk om te borgen dat de juiste ingrediënten informatie op het etiket terecht komt. Deze regeldruk kan worden verminderd wanneer informatie digitaal, bijvoorbeeld door gebruik van een QR-code beschikbaar mag worden gesteld aan de consumten.

Donderdag 23 maart jl. vond het VMT Food Future Event plaats. Tijdens het event kregen de aanwezigen een update van de laatste ontwikkelingen op het gebied van productintegriteit, productontwikkeling, voedselveiligheid en ondernemerschap in levensmiddelen

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de nieuwe controleverordening. De herziene Verordening gaat uit van een risico gestuurde aanpak waarbij het aantal controles gekoppeld wordt aan het risico van een product of proces inzake veiligheid, gezondheid, dierenwelzijn, fraude, online verkoop en invoer uit derde landen.

De NVB workshop over de beheersing en risicocommunicatie inzake versleping allergenen in de bakkerij was zeer informatief. Marjan van Ravenhorst van consultant Allergenen Consultancy lichtte op een zeer praktische wijze toe hoe de aanwezigheid van allergenen door versleping aan de hand van de VITAL systematiek te bepalen in de bakkerij.