
Ik ga nog iedere dag met plezier naar de bakkerij
In de Bakkerswereld editie van januari 2017
In de Bakkerswereld editie van januari 2017
Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:
In opdracht van de Alliantie Verduurzaming Voedsel en staatssecretaris Van Dam (EZ) is het adviesrapport gepubliceerd: Reis door de keten, over herkomst- en productinformatie door de keten en aan de consument. Doel van het rapport is dat het moet bijdragen aan het vergroten van de transparantie in de voedselketen.
De Europese Commissie heeft 13 december het tweede deel van haar Q&A van de voedselinformatieverordening gepubliceerd. Het bevat aanvullende vragen en antwoorden op de in 2013 gepubliceerde deel I .
NVB heeft – met drie leden – geparticipeerd in een pilot inzake duurzaamheid in de graanketen. De pilot is goed verlopen. De respons vanuit de deelnemende bakkerijen was goed. Een eerste bevinding is dat vragen over duurzaamheid in de graanketen voor het totale beeld het beste gesteld kunnen worden over graan, in plaats van over één enkel product (bijvoorbeeld volkorenbrood).
Het Warenwetbesluit Meel en brood zal per juli 2017 wijzigen, om onder meer te regelen dat de zoutnorm van toepassing wordt op al het brood dat (vrijwel) dagelijks geconsumeerd wordt als onderdeel van de basis voeding. Het wijzigingsvoorstel ligt op dit moment nog voor bij de Europese Unie voor notificatie.
Het premieoverzicht zoals dat jaarlijks door de NVB aan haar leden wordt verstrekt is te vinden in dit artikel op de website. Dit overzicht is tot stand gekomen door een aantal bronnen te raadplegen en met elkaar te combineren. Hierin zijn ook een aantal aanpassingen opgenomen die in de laatste dagen van 2016 definitief zijn geworden.
In opdracht van het NVB Bestuur heeft NBC de achtste landelijke zoutmonitoring in brood uitgevoerd. Dit was een extra monitoring in 2016 naast de standaard monitoring. Dit naar aanleiding van de verontrustende resultaten uit de eerste monitoring (mei 2016). Er zijn 527 broden bemonsterd bij zowel ambachtelijke bakkerijen als bij retailbedrijven. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode van september tot en met december 2016.
Op 14 februari organiseert NVB een interactieve workshop met informatie over punt 2c: Het verhogen van de betrouwbaarheid van informatie en onderliggende data, door het voortzetten van het GS1 DatakwaliTijd 2.0 programma. In de workshop wordt uitleg gegeven over de noodzakelijke werkzaamheden die verricht moeten worden om het programma DatakwaliTijd 2.0 goed te implementeren.
De Nationale Bakkerij Academie introduceert op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij in 2017 twee nieuwe workshops voor de industriële bakkerij: Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) en Arbocatalogus. Beide workshops zijn in heel Nederland te volgen. Meer inhoudelijke informatie over de workshops vindt u in het artikel op de NVB website . Ook incompany workshops zijn mogelijk.
Op woensdag 21 december 2016 heeft de vierde onderhandelingsronde plaatsgevonden voor een nieuwe cao. Tijdens die ronde hebben partijen uitgebreid over elkaars voorstellen gesproken. Zowel formeel als informeel. Dat heeft geleid tot de huidige stand van de voorstellen van beide partijen naar elkaar toe.