Nieuws

Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Opleiding belangrijk in tijden van personeelskrapte

Op dit moment wordt opleiding steeds belangrijker als element om de huidige personeelskrapte het hoofd te bieden. Door opleiding en training kunt u collega’s langer en gemotiveerder in dienst houden. Een belangrijke partij in de bakkerijbranche op het gebied van opleidingen is natuurlijk de NBA. Inmiddels heeft de NBA een groot aantal opleidingen op het gebied van operations, procestechniek en vakkennis in haar portefeuille. Ook voor de industrie. Een totaal overzicht van het NBA trainingsaanbod is te vinden op de website van de NBA.

Wim Kannegieter
w.kannegieter@nedverbak.nl

Lees verder »
Leden nieuws

Stappenplan voorbereiding Brexit voor exporterende bedrijven

Naar schatting 35.000 Nederlandse bedrijven doen zaken met het Verenigd Koninkrijk (VK), maar hebben geen enkele ervaring met douaneprocedures. Na de Brexit op 29 maart verandert dit en wordt het VK een zogeheten ‘derde land’. Om het voor deze groep ondernemers makkelijker te maken, heeft de Nederlandse Douane een eenvoudig stappenplan gemaakt met waar ondernemers aan moeten denken en de doorlooptijden die daarvoor staan bij de douane. Een goede voorbereiding kost enkele maanden.

Lees verder »
Product en Proces

Voedingsindustrie laat kansen op forse energiebesparingen onbenut

Tachtig procent van het energieverbruik komt voor rekening van zakelijke verbruikers. Binnen de procesindustrie en daarmee ook de voedingsindustrie blijkt een enorme potentie aan energiebesparingen. Toch blijft de aandacht achter, zo blijkt uit de gepubliceerde whitepaper ‘Hoe hoog staat u op de prestatieladder?’ van ir. Siert Wiersema, adjunct directeur Aerzen Nederland. De eerste 10% is gemakkelijk realiseerbaar, terwijl de investeringen snel zijn terugverdiend. Wat is de impact op de klimaatdoelstellingen? Hoe luidt de beste aanpak en waar liggen de kansen voor een energie-efficiënte fabriek?

Lees verder »

Bakkerijsector maakt afspraken over 3e WW-/WGA-jaar

De WW- en WGA-uitkeringen zijn aangepast. Wat betekent dit voor werknemers en werkgevers? Wordt een werknemer na 1 januari 2016 werkloos of langdurig ziek en werkt hij/zij langer dan 10 jaar? Dan is de duur van WW- of WGA-uitkering verkort. Dit heeft mogelijk financiële gevolgen, doordat de werknemer minder lang een WW- of WGA-uitkering ontvangt. Om dit op te vangen is de PAWW ontwikkeld door de sociale partners: de Private aanvulling WW en WGA.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Populaire versie CAO Bakkersbedrijf Algemeen Verbindend verklaard

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 15 oktober 2018 besloten de qua tekst gemoderniseerde cao-artikelen van de CAO Bakkersbedrijf die loopt van  01-10-2016 t/m 31-03-2019 per 19 oktober 2018 algemeen verbindend te verklaren. Deze tekst, die ook bindend is voor ongeorganiseerde werkgevers, is te raadplegen via onderstaande link:

Staatscourant – 18 oktober 2018

Lees verder »
Product en Proces

Niet aan het gas maar los van het gas

Energietransitie is inmiddels een bekend woord. Ook de bakkerijsector heeft een uitdaging om in 2030 de CO2 uitstoot met 49-50% te verlagen ten opzichte van 1990. Tot op heden is dat slechts 13% van gerealiseerd. Er liggen dus nog volop uitdagingen. In zijn maandelijkse column gaat NVB directeur Wim Kannegieter nader op deze uitdaging in. 

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

60 jarig jubileum Bakkerij Pater

Een bijzondere gebeurtenis in Averhorn. Jan Braas is 60 jaar werkzaam bij Bakkerij Pater in Averhorn. Reden voor Bakkerswereld om hier uitgebreid aandacht aan te schenken.

Lees verder »